Posebnu aveniju službe u Rotari zajednici čini rad sa mladima. RC Banja Luka Gloria postiže veoma dobre rezultate i u ovoj aveniji službe.

Kratkoročni kampovi, jedrenje Jadranom i RYLA seminari za buduće lidere bile su prve aktivnosti Kluba u radu sa mladima. Nakon uspješno organizovanih kratkoročnih aktivnosti, uključile smo se i u Program dugoročne razmjene za učenike srednjih škola. Dugoročna razmjena provodi se u više od 100 zemalja svijeta i najsnažnije doprinosi globalnoj izgradnji razumijevanja i mira među ljudima. Tokom godine boravka u drugoj zemlji, učenici imaju prilku da razviju vještine cjeloživotnog učenja, uče novi jezik i kulturu, uspostavljaju trajna prijateljstva sa mladim ljudima širom svijeta i postanu globalni građani. Istovremeno, ti učenici su najbolji ambasadori svojih zemalja koji imaju obavezu da stečena znanja i vještine primjenjuju u svojim zajednicama po završetku razmjene. Odgovornu i zahtjevnu proceduru slekcije i pripreme učenika za razmjenu vrši komitet za rad sa mladima, odnosno predsjednica komiteta.

U okviru dugoročne razmjene, RC Banja Luka Gloria uspješno sarađuje sa klubovima iz Sjedinjenih Američkih Država, odnosno iz Pensilvanije, Floride, Eseksa, zatim iz Njemačke i Austrije.

Svakako smo ponosne na činjenicu da su članice RC Banja Luka Gloria već osmu godinu i Koordinatori za razmjenu mladih iz Bosne i Hercegovine.Korisni linkovi:
[logoshowcase]